Monday, November 22, 2010

dee dan appendiks

Today dee mc.. 
semalam ke klinik dah 3 hari dee demam dan dah 2 hari jugak laa dee alami sakit perut yang sangat luarbiasa dan melampau tahap kesakitan tuu.. rasanya lebey sanggup sakit nak bersalin dari sakit perut yang datang menyerang kali nie... tak pernah dee rasa denyutan dan tak tergambar dengan kata-kata... dah berhari-hari mendengar bebelan dari my skandal dan adik beradik suruh ke klinik.. selama nie hanya bertemankan panadol dan buat-buat muka selamba bagaikan tak ada apa-apa.. bila malam ambik ko rasakan penangan sakit perut tuu... tak tahan rasanya! semalam hari minggu ke klinik untuk dapatkan rawatan, agak terperanjat dee bila doktor tekan perut sebelah kanan terasa sakitnya yang amat sangat tapi bila dilepaskan ia makin sakit.. doktor buat beberapa kali dan seterusnya apabila dilepaskan makin lama sakit makin kurang.. Doktor agak kompius, menurut beliau ianya simptom apendiks tapi he said i'm a lucky person.. first time that he press my stomach belah kanan sakit dan dilepaskan makin sakit... and after that he do again and again dee dah kurang sakit.. sepatutnya dee sakit bila dilepaskan tapi skang dee cuma sakit apabila ditekan. erm.. memula dee ingat ianya cuma sakit ringan tapi menurut doktor.. Apendiks bukan sejenis penyakit yang mudah dan jangan buat tak tau.. sebab jika kita tak ambik peduli dengan penyakit nie, kadang kala ia boleh mengundang maut... huh~~~ risau dan mengalir gak laa air mata dee nie!maklum laa sakit nie hanya mereka yang pernah alami je tau macam mana rasanya..  dee diberi mc sehari dulu, dan rawatan susulan akan diadakan lusanya. that's mean dee masih belum bley bekerja seperti sediakala... makanan dah tentu kena jaga dan time makan kena makan.. tak bley skip! Dek kerana tahap takut dan serius my skandal cuba mencari info tentang appendiks.. let's share!

RADANG APPENDIK
Radang Appendik adalah satu keadaan di mana appedik menjadi bengkak dan bernanah. Appendik biasanya bersaiz jari dan merupakan bahagian yang menonjol pada usus besar yang terletak di sebelah kanan abdomen.

Kesakitan akan mula dirasai pada bahagian pusat dan kemudian beralih ke bahagian bawah kanan abdomen.Biasanya sakit yang dialami berterusan selama 6-12 jam dan menjadi lebih teruk.
Setiap individu berisiko terkena radang appendik tetapi ia lebih kerap terjadi pada mereka yang berusia 10-30 tahun .

FAKTOR PENYEBAB
Antara sebab terjadinya radang appendik masih tidak jelas. Namun ianya mungkin disebabkan oleh :
 • sisa-sisa makanan atau najis yang tersumbat di rongga dinding usus dan appendik
 • jangkitan virus pada sistem pencernaan ataupun radang-radang yang lain .
Pada kedua-dua kes ,ia akan mengakibatkan appendik menjadi radang dan bernanah.Jika tiada rawatan diambil, kemungkinan untuk appendik pecah boleh berlaku.

SIMPTOM - SIMPTOM

Radang appendik menyebabkan beberapa simptom dan berubah mengikut masa.Tetapi bahagian yang sakit adalah berbeza-beza bergantung pada umur dan kedududkan appendik seseorang seperti :
 • Peringkat awal (simptom yang kerap berlaku) : kesakitan mula dirasai pada bahagian pusat dan kemudiannya akan terasa hingga ke bahagian bawah kanan abdomen.
 • Jika radang merebak ke tisu sekitar, kesakitan lebih menusuk dan semakin teruk.
 • Loya dan muntah-muntah
 • hilang selera makan
 • sembelit
 • sukar membuang angin
 • cirit-birit
 • bengkak pada abdomen
 • demam
Kesakitan yang teruk mungkin dirasai biarpun apabila abdomen disentuh secara lembut.Ia akan menyebabkan kesakitan yang berulang-ulang.Keadaan ini juga dapat dirasai jika kita batuk,berjalan ataupun keadaan yang bergegar.Kesakitan dapat dikurangkan jika kita mengiring atau duduk di mana lutut menghadap dada.

BILA PERLU BERJUMPA DOKTOR

Kanak-kanak lebih cederung untuk mengalami kondisi appendik pecah berbanding golongan dewasa.Kanak-kanak biasanya tidak menunjukkan simptom-simptom yang jelas dan ibu bapa mungkin memgambil ringan tanpa sebarang rawatan .Atas situasi tersebut ,jangan mengambil mudah jika anak anda mengalami sakit perut yang tidak serius,dinasihatkan terus membawa mereka berjumpa doktor bagi memastikan tahap kesihatan mereka .

Golongan dewasa juga tidak terkecuali jika mereka melambat-lambatkan pemeriksaan dan rawatan daripada doktor.


KOMPLIKASI

 1. APPENDIK PECAH : Komplikasi yang sangat serius adalah apabila appendik menjadi pecah.Kandungan dalam usus dan organisma-organisma yang membawa jangkitan akan menyerang kawasan abdomen .Ini akan menyebabkan jangkitan pada lapisan yang meliputi kawasan pencernaan.Apabila appedik menjadi pecah,pesakit terasa lebih sihat dari sebelumya secara tiba-tiba.Tetapi kemudiannya,keseluruhan kawasan abdomen akan kembung dengan gas dan cecair.Pesakit akan merasai tidak selesa,tegang dan sakit jika disentuh.Pesakit juga akan mengalami sakit pada kawasan tertentu di abdomen. Pesakit juga akan tidak mampu membuang angin dan mennyahtinja disebabkan radang tersebut. Lain-lain yang dapat dilihat adalah demam,dahaga dan air kencing yang sedikit.
 2. PERITONITIS : Peritonitis atau radang pada dinding abdomen biasanya perut, adalah kes kecemasan. Jika salah seorang ahli keluarga anda mengalaminya, maka perlulah merujuk kepada bahagian kecemasan secepat mungkin sebelum ia menjadi lebih kronik. Appendik akan menjadi bengkak dan bernanah. Ia mungkin mencapai saiz sebesar badam atau sebesar buah limau. Rawatan adalah penting sebelum ia menjadi lebih kronik(peritonitis).
RAWATAN
PEMBEDAHAN adalah rawatan terbaik untuk pesakit radang appendik. Pesakit memerlukan pembedahan bagi membuang appendik (Appendectomy) yang hanya melibatkan torehan yang kecil pada abdomen. Rawatan tersebut memberikan pemulihan yang segera dan bekas pembedahan yang sedikit.
Jika appendik pesakit telah pecah, jangkitan yang sudah merebak ataupun bengkak bernanah, pesakit akan dibedah dengan torehan yang besar supaya pakar bedah dapat membersihkan bahagian abdomen.Pesakit akan diberi antibiotik melalui salur darah dan ditahan diwad sehingga sihat.
Jika simptom yang dialami sudah melewati 5 hari atau lebih, selalunya doktor akan memberi antibiotik untuk mengurangkan radang yang dialami dan jangkitan pada bahagian sekitar appendik. Ia selalunya akan menjadi bengkak dan bernanah. Melalui cara ini (antibiotik), bengkak akan di kuranglan terlebih dahulu dan nanah akan dikeluarkan melalui kulit.Jika cara tersebut berjaya, pembedahan membuang appendik biasannya dilakukan dua bulan selepas itu.
sumber : mayoclinic

No comments: