Tuesday, February 28, 2012

Extra Joss

Holaaa...
amboi.. dah macam orang perancis pulok..
selasa yang damai, mood terasa nak jadik pakar pemakanan dan kesihatan, bley gitu?

Korang pernah dengar EXTRA JOSS..?
Aku kenal benda ni pun sebab my skandal yang perkenalkan.. my skandal kenal pun dari kawan-kawan site yang terdiri dari mat-mat indon tuu.. ermmm.. aku meragui akan khasiatnya dan ternyata keraguan tu sangat tepat pada ketikanya... sedang aku meng'google' maka terbaca artikel ni..

Semoga petikan artikel ni bley memberi manfaat dan dikongsi bersama info mengenai EXTRA JOSS ni.. sebaiknya minum air kosong jerk! tak yah nak minum air manis atau extra strong gitu, penat buah pinggang bekerja..bak kata gary lembap! Erk..


Hati-hati dengan produk makanan dan minuman yang mengandung Aspartame karena dapat menyebabkan pengerasan otak atau sumsum tulang belakang dan lupus.

Saat ini sedang ada wabah Pengerasan Otak atau Sumsum Tulang Belakang dan Lupus . Kebanyakan orang tidak mengerti mengapa wabah ini terjadi dan mereka tidak mengetahui mengapa penyakit-penyakit ini begitu merajalela. Saya akan beritahu Anda mengapa kita menghadapi masalah yang serius ini. Saat ini banyak orang menggunakan pemanis buatan.

Mereka melakukan ini karena iklan di televisi yang memberitakan bahwa gula itu tidak baik buat kesehatan mereka. Hal ini memang benar sekali. Gula itu merupakan racun bagi tubuh kita, akan tetapi, apa yang orang-orang gunakan sebagai pengganti gula, lebih mematikan. Apa yang saya maksudkan di sini adalah Aspartame. Ini adalah biang wabah yang disebutkan di atas. Aspartame merupakan bahan kimia yang mengandung racun, yang diproduksi oleh perusahaan kimia bernama Monsanto. Aspartame telah dipasarkan ke seluruh dunia sebagai pengganti gula dan dapat dijumpai pada semua jenis minuman ringan untuk diet, seperti Diet Coke dan Diet Pepsi .

Hal ini juga dapat dijumpai pada produk pemanis buatan seperti Nutra Sweet, Equal, dan Spoonful; dan ini banyak digunakan di produk-produk pengganti gula. Aspartame dipasarkan sebagai satu produk diet, tapi ini sama sekali bukanlah produk untuk diet. Kenyataannya, ini dapat menyebabkan berat tubuh bertambah karena dapat membuat Anda kecanduan karbohidrat.

Membuat berat tubuh Anda bertambah hanyalah sebuah hal kecil yang dapat dilakukan oleh Aspartame. Aspartame adalah bahan kimia beracun yang dapat merubah kimiawi pada otak dan sungguh mematikan bagi orang yang menderita parkinson.

Bagi penderita diabetes, hati-hatilah bila mengkonsumsi untuk jangka waktu lama atas produk yang mengandung Aspartame ini, karena dapat menyebabkan koma, bahkan meninggal. Bila ada produk yang mengklaim bahwa produk itu bebas gula, Anda Sudah tahu bahwa hal ini mengandung Aspartame. Jangan mengkonsumsi produk tersebut.

Salah satu minuman suplemen yang mengandung ASPARTAME adalah serbuk effervescent EXTRA JOSS! Pada kemasan tertulis: Mengandung Aspartame 0,06% [ADI 40 mg/kg BB].

Berdasarkan hasil survei di salah satu supermarket di Bandung, selain EXTRA JOSS, produk-produk minuman lainnya yang juga mengandung ASPARTAME yaitu M-150, Hemaviton, Neo Hormoviton, Marimas, Hore, Frutillo, Segar Sari, POP ICE Es Blender, Segar Dingin, OKKY Jelly Drink, Sari Vit C, Naturade Gold, AQUA Splash of Fruit, FORTY PLUS.

Source: Peneliatian Badan POM

6 comments:

Azizan Zolkipli said...

dulu2, minuman ini hanya boleh diperolehi di Indonesia sahaja. tetapi kini ada pihak2 yang telah membawa ianya masuk ke negara kita tapi dengan rasa yang terhad, biasanya dapat jumpa macam yang dalam gambar tu aje.

sebenarnya ada kalau tak silap, 4 ke 5 perisa entah. kawan2 Pakcik yang naik gunung, ramai suka minum ni. memang tak dinafikan, sedap dari air Gatorade & juga memberikan tenaga. tak sangka pula ekk ada kesan2 sampingan. nasib lah minuman ni payah nak dapat, tak semua kedai ada jual. kalau tidak entah2 Pakcik masa berkayuh mesti nak bancuh air ni buat bekal kot huhuhu ...

Extra Joss said...

Extra Joss 1 karton RM20. Kalau order sampai 20 karton RM18 hanya area KL dan selangor sahaja. follow me TQ

Mar Mansor said...

alamak..baru je minum nih..bila gugel byk bahayanye..adui..sekali jela minum..

Mar Mansor said...

baru je lepas minum nih..adehh..sekali jela minum nih..

Anonymous said...

sama la br minum sekali sedap rasa nutrigen..ingatkn bkhasiat...rupanya beracun

Anonymous said...

aku dah berenti minum sebab bila main badminton kena kejang urat bila berenti minum da tk kena lagi